Mange mener at man skal blæse for at ionisere luften og dermed fjerne de statiske ladninger på plasten.
Dette er imidlertid ikke tilfældet, ionisering og luftbevægelse er to uafhængige effekter der har hver deres virkning, men i nogle tilfælde kan kombineres.
Ionisering sker ved elektriske udladninger i luften, hvorved der dannes ioner, der er ladninger i luften som kan neutralisere ladninger på materialer. Da der både er positive og negative ladninger på materialerne, skal der også være både positive og negative ioner i luften. Da disse ioner vil neutralisere sig selv i luften, er effekten afhængig af ladningen, ionkoncentrationen og afstanden mellem de positive og negative områder.
Derfor er der forskel på hvor langt ioniseringsudstyr kan række, men der findes udstyr der kan ionisere over 1 m, udelukkende ved de elektriske udladninger.
Der kan være to årsager til at kombinere ioniseringen med luftbevægelse, enten med en blæser eller trykluft.
Den ene er at flytte ionerne hurtigere længere ud, som det benyttes i en ionblæser, hvor en lille ionladning kan række længere på grund af blæseren. Fordelen er en billig enhed der rækker langt, men ofte er det mere effektivt at ionisere med et langtrækkende ionanlæg hvor man undgår blæserens ulemper.
Den anden årsag er at flytte emner med en luftstråle som det udnyttes i en ionpistol, hvor luftstrålen f eks blæser partikler væk samtidig med at ionerne neutraliserer dem, så de ikke er bundet af statiske ladninger.
En meget effektiv måde at fjerne partikler helt fra området og luften på, er at kombinere en langtrækkende ionisering , en koncentreret luftstråle , og en udsugning der fjerner partiklerne.
Comments are closed.